Vicepremierul Paul Stanescu:

Marti, 9 Ianuarie 2018

I Galerie foto I

Ast─âzi, 9 ianuarie a.c., vicepremierul Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene, a fost prezent la Pite┼čti (jud. Arge┼č), unde a avut o întâlnire cu primarii ┼či reprezentan┼úii administra┼úiei jude┼úene.

Cu aceast─â ocazie, viceprim-ministrul St─ânescu a subliniat c─â Programul Na┼úional de Dezvoltare Local─â (PNDL), gestionat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene (MDRAPFE), a început cu dreptul, fiind un program apreciat atât de autorit─â┼úile publice locale, cât ┼či de beneficiarii direc┼úi.

„PNDL este un program pe care toat─â lumea îl apreciaz─â, un program în care, în prima parte, au fost aloca┼úi 16 miliarde de lei, iar, în a doua parte, 30 de miliarde de lei, ceea ce reprezint─â, dup─â p─ârerea mea, o sum─â foarte important─â pentru dezvoltarea României. Banii au fost repartiza┼úi pe jude┼úe, dup─â criterii obiective, care ┼úin de capacitatea financiar─â a jude┼úului, suprafa┼úa jude┼úului, num─ârul de locuitori ┼či num─ârul de unit─â┼úi administrativ-teritoriale (UAT-uri). Deja încep 6.851 de ┼čantiere în toat─â ┼úara, un lucru important, pentru c─â, prin Programul de Guvernare, noi ne-am asumat ca fiecare comunitate din aceast─â ┼úar─â s─â beneficieze de toate cele zece m─âsuri, ┼či anume s─ân─âtate, educa┼úie, transporturi, ap─â ┼či canal, energie, cultur─â, culte, sport ┼či locuin┼úe”, a men┼úionat ministrul dezvolt─ârii.

De asemenea, în cel mult trei ani, în toate localit─â┼úile cu peste 2.000 de locuitori, ar urma s─â fie introduse sistemele de alimentare cu ap─â ┼či canalizare: „Angajamentul a fost luat în momentul în care am intrat în Uniunea European─â (...), noi ne-am propus ca, în doi-trei ani, maxim, s─â închidem acest lucru, ca fiecare localitate din aceast─â ┼úar─â cu peste 2.000 de locuitori s─â aib─â ap─â ┼či canal. Bineîn┼úeles, ┼či cele sub 2.000 de locuitori trebuie s─â aib─â ap─â ┼či canal.”

Pân─â în prezent, în jude┼úul Arge┼č, au fost finan┼úate, prin etapa I din PNDL, 84 de obiective, iar prin etapa a II-a vor fi finan┼úate 151 de obiective, cu o valoare total─â de peste 700 de milioane de lei.

* * *

PNDL este un program de finan╚Ťare multianual, ce are ca obiectiv general echiparea unit─â┼úilor administrativ-teritoriale cu toate dot─ârile tehnico-edilitare, de infrastructur─â educa┼úional─â, de s─ân─âtate ┼či de mediu, sportiv─â, social-cultural─â ┼či turistic─â, administrativ─â ┼či de acces la c─âile de comunica┼úie în vederea asigur─ârii unui climat investi╚Ťional atractiv pentru localit─â╚Ťile României.

Pot beneficia de finan╚Ťare, în cadrul PNDL, unit─â┼úile administrativ-teritoriale reprezentate de autorit─â┼úile administra┼úiei publice locale, respectiv comunele, municipiile ┼či ora┼čele, inclusiv pentru satele componente ale acestora, jude┼úele, precum ┼či unit─â┼úile administrativ-teritoriale membre ale asocia┼úiilor de dezvoltare intercomunitar─â, constituite în condi┼úiile legii, pentru investi┼úiile realizate prin asocia┼úiile de dezvoltare intercomunitar─â.