Agenda Teritoriala 2020 si Agenda Urbana a UE, in atentia expertilor MDRAP

Marti, 3 Iulie 2018

Exper╚Ťii Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) au participat, în perioada 2-3 iulie, la Viena (Austria), la reuniunile grupurilor de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 (Task Force for the renewal of the Territorial Agenda 2020 - TFTAEU) ╚Öi a Agendei Urbane (Urban Agenda Technical Preparatory Group - UATPG), organizate în contextul Pre╚Öedin╚Ťiei Austriece a Consiliului Uniunii Europene.

Grupul de lucru privind coeziunea teritorial─â - TFTAEU a fost constituit în cadrul Pre╚Öedin╚Ťiei bulgare ╚Öi func╚Ťioneaz─â în cadrul Re╚Ťelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorial─â, pentru a asigura coordonarea între statele care asigur─â Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului UE în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020.

În mod similar, Grupul de lucru pentru Agenda urban─â-UATPG a fost constituit în cadrul Grupului pentru Dezvoltare Urban─â, pentru a sus╚Ťine procesul de elaborare ╚Öi implementare a Agendei Urbane a UE.

Grupurile de lucru sunt constituite la nivel de exper╚Ťi din statele membre care au de╚Ťinut/de╚Ťin/vor de╚Ťine Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului UE (dou─â Pre╚Öedin╚Ťii anterioare, Pre╚Öedin╚Ťia în curs, trei Pre╚Öedin╚Ťii viitoare), la care se adaug─â actorii interesa╚Ťi – Comisia European─â, Comitetul Regiunilor, EUROCITIES ╚Öi Consiliul European al Municipalit─â╚Ťilor ╚Öi Regiunilor.

În cadrul reuniunii Grupului de lucru privind Coeziunea teritorial─â - TFTAEU a fost rediscutat mandatul grupului de lucru ╚Öi s-au trecut în revist─â activit─â╚Ťile necesare revizuirii Agendei Teritoriale: concluziile pre╚Öedin╚Ťiilor anterioare ╚Öi ale reuniunilor directorilor generali ╚Öi stabilirea direc╚Ťiilor de cooperare cu ESPON. A doua parte a evenimentului a fost dedicat─â dezbaterilor legate de revizuirea Agendei Teritoriale: posibile func╚Ťii ale reînnoirii Agendei, viziunea, interesele strategice ale actorilor interesa╚Ťi, sinergii cu alte proiecte politice (Agenda Urban─â, Politica de Coeziune etc.), pa╚Öii de urmat ╚Öi calendarul procesului de actualizare a Agendei Teritoriale. Un punct important l-a reprezentat ╚Öi prezentarea inten╚Ťiilor ╚Öi a priorit─â╚Ťilor statelor care vor de╚Ťine Pre╚Öedin╚Ťia la Consiliul UE.

La reuniunea Grupului de lucru pentru Agenda urban─â - UATPG au fost dezb─âtute tematica noilor parteneriate (resurse, activit─â╚Ťi preg─âtitoare), reperele pentru Reuniunea informal─â a mini╚Ötrilor responsabili cu dezvoltarea urban─â (pe care o va organiza România în anul 2019), monitorizarea ╚Öi transparentizarea procesului de implementare a Agendei Urbane a UE ╚Öi organizarea urm─âtoarelor reuniuni ale grupului de lucru.

România va de╚Ťine Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului UE începând cu 1 ianuarie 2019, iar în aceast─â calitate va coordona activit─â╚Ťile grupurilor de lucru privind Agenda teritorial─â ╚Öi Agenda urban─â, având un rol important ╚Öi în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020 ╚Öi în implementarea ╚Öi continuarea Agendei Urbane a UE.

Totodat─â, în perioada Pre╚Öedin╚Ťiei, România, prin intermediul MDRAP, va organiza la Consiliul UE reuniunile acestor grupuri de lucru ╚Öi reuniunile specifice cooper─ârii informale în domeniile coeziune teritorial─â ╚Öi dezvoltare urban─â, la nivel de exper╚Ťi ╚Öi directori generali, precum ╚Öi reuniunea mini╚Ötrilor responsabili cu dezvoltarea urban─â.

Despre coeziunea teritorial─â Coeziunea teritorial─â - o prezentare succint─â (prezentare MDRAP) Agenda urban─â a UE din perspectiva României (prezentare MDRAP) Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei - SDTR