Amenajarea spatiului maritim, pe agenda sedintei de Guvern

Joi, 21 Iunie 2018

Guvernul a aprobat ast─âzi, 21 iunie, printr-o hot─ârâre, la propunerea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice, Metodologia de elaborare a planului de amenajare a spa┼úiului maritim, în vederea utiliz─ârii durabile a spa┼úiului maritim, precum ╚Öi gestionarea adecvat─â a activit─â╚Ťilor maritime în vederea evit─ârii conflictelor dintre acestea.

Metodologia stabile┼čte etapele procesului de elaborare ┼či implementare a Planului de amenajare a spa┼úiului maritim, precum ┼či con┼úinutul-cadru al Planului de amenajare a spa┼úiului maritim:

• stabilirea ┼či delimitarea responsabilit─â┼úilor autorit─â┼úilor competente;

• evaluarea contextului ┼či definirea cadrului general;

• organizarea particip─ârii ┼či consult─ârii p─âr┼úilor interesate;

• definirea ┼či analiza condi┼úiilor existente;

• definirea ┼či analiza condi┼úiilor viitoare;

• elaborarea ┼či aprobarea Planului de amenajare a spa┼úiului maritim;

• implementarea Planului de amenajare a spa┼úiului maritim;

• monitorizarea ┼či evaluarea Planului de amenajare a spa┼úiului maritim;

• adaptarea procesului de planificare a spa┼úiului maritim.

Amenajarea spa╚Ťiului maritim are ca scop, de asemenea, identificarea ╚Öi stimularea utiliz─ârilor multiple, în conformitate cu legisla╚Ťia ╚Öi politicile na╚Ťionale relevante. Pentru a atinge acest scop, conform prevederilor Directivei 2014/89/UE, statele membre trebuie s─â se asigure c─â din procesele de planificare rezult─â amenajarea maritim─â structurat─â ┼či cuprinz─âtoare a utiliz─ârilor spa╚Ťiului maritim, luând în considerare schimb─ârile climatice pe termen lung.

Activit─â╚Ťile marine ╚Öi cele costiere sunt interdependente, iar pentru a promova utilizarea durabil─â a spa╚Ťiului maritim, trebuie s─â se ╚Ťin─â seama de interac╚Ťiunile dintre uscat ╚Öi mare în procesul de amenajare a spa╚Ťiului maritim. Astfel, amenajarea spa╚Ťiului maritim va juca un rol esen┼úial în stabilirea orient─ârilor referitoare la managementul durabil ╚Öi integrat al activit─â╚Ťilor umane pe mare, la protec┼úia ┼či conservarea mediului marin, la eroziune ╚Öi la factorii sociali ╚Öi economici. Totodat─â, amenajarea spa╚Ťiului maritim trebuie s─â integreze dimensiunea maritim─â a anumitor utiliz─âri sau activit─â╚Ťi costiere ╚Öi impactul acestora, ╚Öi s─â permit─â, în cele din urm─â, elaborarea unei viziuni integrate ╚Öi strategice.