Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh s-a intalnit cu ambasadorul Republicii Slovacia, E.S. Jan Gabor

Joi, 24 August 2017

Doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene, a avut ast─âzi, 24 august a.c., o întrevedere cu E.S. Ján Gábor, ambasadorul Republicii Slovacia în România.

În cadrul discu┼úiilor, cei doi oficiali au apreciat c─â România ╚Öi Republica Slovac─â au un nivel excelent al rela╚Ťiilor bilaterale, reflectate, de asemenea, ╚Öi prin dialogul consecvent atât asupra problemelor regionale, cât ╚Öi asupra celor europene.

Calitatea bun─â a rela╚Ťiilor noastre este fundamentat─â pe asem─ân─ârile istorice ╚Öi culturale ╚Öi pe substan┼úa dialogului bilateral. Exist─â o minoritate româneasc─â în Slovacia, dar ╚Öi localit─â╚Ťi române╚Öti cu o consistent─â prezen╚Ť─â a etnicilor slovaci, ca atare de ambele p─âr╚Ťi exist─â un interes reciproc pentru a sprijini colaborarea”, a subliniat doamna Shhaideh.

La rândul s─âu, ambasadorul Ján Gábor a apreciat c─â minoritatea slovac─â este pe deplin integrat─â în societatea româneasc─â ╚Öi contribuie la asigurarea diversit─â╚Ťii sale culturale nu numai pentru propria comunitate, ci ╚Öi pentru societatea româneasc─â; la fel, comunitatea româneasc─â este bine integrat─â în Slovacia, ambele comunit─â╚Ťi aducând o contribu╚Ťie valoroas─â la rela╚Ťia bilateral─â.

Conform cifrelor date publicit─â╚Ťii pe 4 iulie 2013 de Institutul Na┼úional de Statistic─â, reflectând rezultatele definitive ale Recens─âmântului din anul 2011, num─ârul etnicilor slovaci afla╚Ťi pe teritoriul României era de 13.654 persoane. De asemenea, la 31 mai 2016, se aflau în eviden╚Ťele autorit─â╚Ťilor slovace 6.731 de cet─â╚Ťeni români, cu domiciliul sau re╚Öedin╚Ťa în Slovacia, ocupând locul al 4-lea dup─â cehi, ucraineni ╚Öi maghiari.