Trei autoritati de management, acreditate de Autoritatea de Audit

Joi, 13 Iulie 2017

Ast─âzi, 13 iulie 2017, au fost finalizate cu succes misiunile de audit pentru urm─âtoarele Autorit─â╚Ťi de Management care gestioneaz─â: Programul Opera╚Ťional Capacitate Administrativ─â 2014 – 2020 (POCA), Programul Opera╚Ťional pentru Întreprinderi Mici ╚Öi Mijlocii (POIMM) ╚Öi Programul Opera╚Ťional Asisten╚Ť─â Tehnic─â 2014-2020 (POAT).

Prin aceast─â acreditare institu╚Ťional─â au fost create condi╚Ťiile pentru rambursarea de la Comisia European─â a aproximativ 866 milioane euro, cât însumeaz─â aloc─ârile UE aferente celor trei Programe pe întreaga durat─â a actualei perioade de programare.

Pachetele de documente necesare desemn─ârii au fost transmise Autorit─â╚Ťii de Audit (AA) de c─âtre MDRAPFE, în luna martie a.c., fiind demarate astfel misiunile de audit.

"Desemnarea sistemului de management ╚Öi control a fost principala noastr─â preocupare în ceea ce prive╚Öte fondurile europene. Aceast─â ac╚Ťiune a fost absolut necesar─â pentru ca fluxul financiar aferent ramburs─ârilor s─â înceap─â s─â func╚Ťioneze, s─â fie redus─â presiunea de pe bugetul de stat ╚Öi s─â intre banii europeni în ╚Ťar─â. Le mul╚Ťumesc colegilor de la Autoritatea de Audit pentru promptitudinea ╚Öi profesionalismul dovedit în toat─â aceast─â perioad─â în care s-a lucrat intens", a declarat ministrul delegat pentru Fondurile Europene, doamna Rovana Plumb.

Valoarea total─â a declara╚Ťiilor de cheltuieli aferente celor trei Programe Opera╚Ťionale acreditate, care vor fi trimise imediat la Comisie, este de 121 milioane euro.

Pân─â la sfâr╚Öitul lunii aprilie, au fost transmise la Autoritatea de Audit toate pachetele de documente necesare desemn─ârii AM-urilor pentru toate Programele Opera╚Ťionale aferente Politicii de Coeziune.

Desemnarea Autorit─â╚Ťilor de Management ╚Öi Control pentru Programele Opera╚Ťionale, (condi╚Ťie esen╚Ťial─â pentru efectuarea ramburs─ârilor de la CE), presupune evaluarea în vederea emiterii opiniei f─âr─â rezerve de c─âtre AA, cu privire la conformitatea sistemului cu cerin╚Ťele de acreditare.

În luna ianuarie, România avea desemnate autorit─â╚Ťile implicate în sistemul de management ╚Öi control pentru trei programe finan╚Ťate în perioada de programare 2014-2020, respectiv:

  • Programul IPA de cooperare transfrontalier─â România – Republica Serbia 2014 – 2020;
  • Programul de cooperare transfrontalier─â INTERREG V-A România – Bulgaria;
  • Programul opera╚Ťional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

Pân─â la sfâr╚Öitul acestei luni se estimeaz─â c─â vor fi acreditate ╚Öi ultimele patru autorit─â╚Ťi de management aflate în curs de acreditare, respectiv pentru Programului Opera╚Ťional Infrastructura Mare, Programul Opera╚Ťional Regional, Programul Opera╚Ťional Capital Uman ╚Öi Programul Opera╚Ťional Competitivitate.