Romania-Serbia: 176 de propuneri de proiecte au fost depuse in cadrul celui de-al doilea apel de proiecte al Programului

Miercuri, 25 Aprilie 2018

Cel de-al doilea apel de proiecte al Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia a fost lansat oficial pe 27 noiembrie 2017.

Cu un buget de aproximativ 20 de milioane de euro, apelul a avut, ca termen-limit─â pentru depunerea proiectelor, data de 24 aprilie 2018, ora 16.00.

În cadrul acestui apel, vor putea fi finan╚Ťate proiecte pe 4 axe prioritare, în domeniile:

  • promovarea ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ╚Öi serviciilor pentru o cre╚Ötere favorabil─â incluziunii – 6.737.774 de euro
  • protec╚Ťia mediului ╚Öi managementului riscurilor – 9.813.050 de euro
  • mobilitate ┼či accesibilitate sustenabile – 2.007.553 de euro
  • atractivitate pentru turism sustenabil – 1.717.943 de euro

Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia continu─â finan╚Ťarea proiectelor de cooperare transfrontalier─â în zona de grani╚Ť─â româno-sârb─â pentru perioada de programare 2014-2020, prin intermediul Instrumentului de Asisten╚Ť─â pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene ╚Öi al guvernelor celor dou─â state.

Aria eligibil─â a Programului este constituit─â din jude╚Ťele Timi╚Ö, Cara╚Ö Severin ╚Öi Mehedin╚Ťi (din România) ╚Öi districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Ju┼żno Banatski, Brani─Źevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

România îndepline╚Öte rolul de Autoritate de Management, prin Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice, Autoritatea Na╚Ťional─â fiind stabilit─â în cadrul Ministerului Integr─ârii Europene din Republica Serbia, iar Secretariatul Comun este organizat la Timi┼čoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalier─â Timi┼čoara. Auditul la nivelul Programului este realizat de c─âtre Autoritatea de Audit de pe lâng─â Curtea de Conturi din România.

To╚Ťi cei interesa╚Ťi de cooperarea transfrontalier─â româno-sârb─â în cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România - Serbia pot ob╚Ťine mai multe informa╚Ťii accesând sec╚Ťiunea 2014-2020 din cadrul site-ului www.romania-serbia.net.

***

MDRAP gestioneaz─â, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe opera┼úionale cu cofinan┼úare din fonduri europene: Programul Opera┼úional Regional - POR, Programul Opera┼úional Capacitate Administrativ─â – POCA ┼či 12 programe de cooperare teritorial─â european─â.

Programele de Cooperare Teritorial─â European─â presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate ┼či administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România:

  • cu regiuni din statele vecine, în cadrul cooper─ârii transfrontaliere - prin care se finan╚Ťeaz─â proiecte de accesibilitate (transport ┼či tehnologia informa┼úiei), mediu ┼či prevenirea riscurilor, dezvoltare economic─â ┼či social─â ┼či ac┼úiuni „people to people”;
  • cu regiunile dintr-un anumit spa┼úiu geografic, în cadrul cooper─ârii transna┼úionale - prin care se finan╚Ťeaz─â ac┼úiuni ┼či dezvoltarea de re┼úele care s─â duc─â la dezvoltare teritorial─â integrat─â în domenii precum: inova┼úia, mediul, accesibilitatea ╚Öi dezvoltarea urban─â;
  • cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene, în cadrul cooper─ârii interregionale – cooperarea între autorit─â┼úile publice pe probleme de interes comun, prin transfer de experien┼ú─â ┼či bune practici între regiunile UE, prin constituirea de re┼úele între ora┼čele ┼či între cercet─âtorii din UE.

Principiile de implementare a acestor programe includ: cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie s─â fie dezvoltate ┼či implementate în comun), competitivitatea deschis─â (în cadrul unor licita┼úii de propuneri de proiecte comune) ┼či dezvoltarea ┼či implementarea de proiecte în parteneriat, între aplican┼úi/beneficiari provenind din statele participante la program.