Ministrii Rovana Plumb si Asa Regner - dialog privind cooperarea romano-suedeza pentru incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile

Miercuri, 6 Septembrie 2017

Doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, a avut o întâlnire de lucru cu doamna Åsa Regnér, ministrul suedez pentru Afaceri Sociale ╚Öi Egalitate de Gen, în prezen╚Ťa Excelen╚Ťei sale, doamna Anneli Lindahl Kenny, ambasador al Regatului Suediei la Bucure╚Öti ╚Öi a Excelen╚Ťei sale, domnul Iulian Buga, ambasador al României la Stockholm. La întâlnire, a fost prezent, de asemenea, domnul Dan Paxino, secretar de stat în MDRAPFE.

Dialogul a vizat continuarea colabor─ârii dintre cele dou─â ╚Ť─âri privind incluziunea social─â a grupurilor vulnerabile, inclusiv a cet─â╚Ťenilor români apar╚Ťinând minorit─â╚Ťii rome.

Doamna Plumb a asigurat delega╚Ťia suedez─â de întreg suportul p─âr╚Ťii române pentru consolidarea rela╚Ťiilor de cooperare ╚Öi a propus extinderea colabor─ârii printr-un posibil nou program dedicat comunit─â╚Ťilor vulnerabile. Acesta ar urma s─â fie implementat de autorit─â╚Ťile locale din ambele ╚Ť─âri, cu implicarea societ─â╚Ťii civile ╚Öi a tuturor institu╚Ťiilor cu atribu╚Ťii în implementarea strategiei na╚Ťionale de incluziune a cet─â╚Ťenilor de etnie rom─â prezen╚Ťi atât în Romania, cât ╚Öi în Suedia.

Un prim pas în aceast─â direc╚Ťie a fost f─âcut în iunie 2015, când cei doi mini╚Ötri (doamna Rovana Plumb ministrul Muncii la acea vreme) au semnat o Declara┼úie Comun─â pentru consolidarea cooper─ârii în domeniul politicilor sociale din cele dou─â ┼ú─âri. Declara╚Ťia se concentreaz─â pe cooperarea în domeniul drepturilor copiilor ╚Öi ale persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi, dar ╚Öi pe un schimb permanent de cuno╚Ötin╚Ťe, experien╚Ťe, proiecte ╚Öi bune practici, în scopul îmbun─ât─â╚Ťirii situa╚Ťiei cet─â╚Ťenilor apar╚Ťinând grupurilor vulnerabile.

Ministrul român a amintit câteva dintre solu╚Ťiile identificate ╚Öi implementate, în acest sens, în România, cu ajutorul fondurilor europene, prin Programul Opera╚Ťional Capital Uman, pentru interven╚Ťii care conduc la disparit─â╚Ťile sociale ╚Öi cresc nivelul de trai al comunit─â╚Ťii rome.

"Le mul╚Ťumesc partenerilor no╚Ötri din Regatul Suediei pentru buna cooperare ╚Öi pentru interesul acordat politicilor sociale ╚Öi îi asigur de toat─â deschiderea noastr─â în g─âsirea celor mai potrivite solu╚Ťii pentru îmbun─ât─â╚Ťirea situa╚Ťiei grupurilor vulnerabile - o preocupare constant─â a Guvenului României", a declarat ministrul Rovana Plumb.

La rândul s─âu, doamna Åsa Regnér a apreciat eforturile depuse de România în ceea ce prive╚Öte politicile sociale ╚Öi utilizarea banilor europeni pentru sus╚Ťinerea acestor comunit─â╚Ťi.