Inchiderea Programului Romania-Ucraina-Republica Moldova, marcata prin evenimente in statele partenere

Joi, 25 Octombrie 2018

Programul Opera╚Ťional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 a ajuns la final. Închiderea acestuia a fost marcat─â prin trei conferin╚Ťe organizate în statele partenere, respectiv la Chi╚Öin─âu ╚Öi Cern─âu╚Ťi (pe 22 octombrie) ╚Öi la Suceava (pe 24 octombrie a.c.).

Autoritatea Comun─â de Management si Secretariatul Tehnic Comun al Programului România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 au organizat câte o conferin╚Ť─â în fiecare stat partener, pentru a prezenta bilan╚Ťul Programului Opera╚Ťional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

Prin cele 140 de proiecte finan╚Ťate prin program, pentru care s-au f─âcut pl─â╚Ťi de aproximativ 107 milioane euro (fonduri europene), s-a investit în infrastructura de transport din zonele de frontier─â, în re╚Ťelele de energie, în gestionare resurselor de ap─â ╚Öi a de╚Öeurilor ╚Öi în preg─âtirea pentru situa╚Ťii de urgen╚Ť─â. De asemenea, au fost finan╚Ťate proiecte care au vizat cooperarea între universit─â╚Ťi, institute de cercetare ╚Öi autorit─â╚Ťi locale sau afaceri, instruiri în scopul reconversiei profesionale, dezvoltarea de solu╚Ťii pentru modernizarea agriculturii.

O parte dintre proiectele majore de investi╚Ťii finan╚Ťate prin programul trilateral va continua cu finan╚Ťare european─â asigurat─â de noile programe bilaterale, România-Ucraina ╚Öi România-Republica Moldova, aferente perioadei 2014-2020.

La evenimente au participat peste 200 de reprezentan╚Ťi ai autorit─â╚Ťilor locale ╚Öi centrale din cele trei state, ai Comisiei Europene, beneficiari de finan╚Ťare, mass-media ╚Öi al╚Ťi actori implica╚Ťi în implementarea programului.

Programul Opera┼úional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finan┼úat de Uniunea European─â prin intermediul Instrumentului European de Vecin─âtate ┼či Parteneriat ┼či cofinan┼úat de statele participante în program. Contribu╚Ťia Uniunii Europene la program a fost de 126,72 milioane euro.