Guvernul a modificat OUG nr. 40/2015 pentru a sprijini mai bine beneficiarii si a accelera, astfel, absorbtia de fonduri europene

Joi, 31 August 2017

Guvernul a modificat, în ╚Öedin╚Ťa din data de 30 August 2017, Ordonan┼úa de Urgen┼ú─â nr. 40/2015 privind gestionarea financiar─â a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Scopul modific─ârii este accelerarea absorb╚Ťiei de fonduri europene prin facilitarea implement─ârii proiectelor pe toate Programele Opera╚Ťionale (Infrastructura Mare, Capital Uman, Competitivitate, Regional, Capacitate Administrativ─â).

Noile prevederi ale Ordonan╚Ťei vizeaz─â, printre altele, urm─âtoarele:

- L─ârgirea categoriilor de cheltuieli pentru care se poate aplica cererea de plat─â, astfel încât beneficiarii/liderii de parteneriat/partenerii s─â poat─â opta pentru plata salariilor, subven╚Ťiilor, burselor, premiilor ╚Öi onorariilor ╚Öi la cererea de plat─â, nu doar la cererea de prefinan╚Ťare sau rambursare.

Concret, prin această reglementare se flexibilizează implementarea și se reduce presiunea de pe bugetul propriu al beneficiarului de fonduri europene.

- Flexibilizarea implement─ârii proiectelor pentru operatorii regionali de ap─â ╚Öi ap─â uzat─â. Astfel, sumele acordate operatorilor ca prefinan╚Ťare se deduc prin aplicarea unui procent la valoarea cererilor de rambursare transmise de ace┼čtia pân─â la cererea de rambursare final─â. În acest fel, se vine în sprijinul operatorilor regionali pentru a implementa investi╚Ťiile din proiecte f─âr─â a fi necesar ca ace╚Ötia s─â fac─â demersuri suplimentare pentru derularea proiectelor.

- O alt─â modificare prevede ca, pentru proiectele cu parteneri transna╚Ťionali - persoane juridice nerezidente care nu au sediu permanent pe teritoriul României - s─â se poat─â deschide cont în trezorerie prin împuternicit, pentru a putea utiliza cererea de plat─â (în plus fa╚Ť─â de cel al prefinan╚Ť─ârii ╚Öi/sau al ramburs─ârii).

Modificarea OUG 40/2015 este parte a demersului ini╚Ťiat de Guvernul României pentru simplificarea accesului la fondurile europene, având ca obiectiv o mai bun─â sus╚Ťinere a beneficiarilor de fonduri europene.