Guvern si autoritati locale, solutii pentru atragerea finantarilor europene

Vineri, 2 Martie 2018

Viceprim-ministrul Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice, a participat ast─âzi, la Palatul Victoria, la o întâlnire de lucru a premierului Viorica D─âncil─â cu primarii municipiilor re╚Öedin╚Ť─â de jude╚Ť, reprezentan╚Ťii Autorit─â╚Ťii de Management a Programului Opera╚Ťional Regional (POR) ╚Öi directorii Agen╚Ťiilor de Dezvoltare Regional─â (ADR), în care au fost analizate solu╚Ťiile la problemele întâmpinate în atragerea finan╚Ť─ârii europene.

În cadrul întâlnirii de lucru, primarii municipiilor re╚Öedin╚Ť─â de jude╚Ť au prezentat principalele dificult─â╚Ťi în ceea ce prive╚Öte ob╚Ťinerea finan╚Ť─ârii pentru proiectele din cadrul POR ╚Öi au propus o serie de solu╚Ťii. Cele mai multe dintre acestea au vizat reducerea birocra╚Ťiei, modificarea legisla╚Ťiei achizi╚Ťiilor publice, a ghidului solicitantului, regimul de proprietate public─â ╚Öi de parteneriat, precum ╚Öi optimizarea aplica╚Ťiei electronice My SMIS.

Primarii au fost încuraja┼úi s─â participe în grupul de lucru care analizeaz─â propunerile de modificare a legisla╚Ťiei achizi╚Ťiilor publice, ╚Öi s─â vin─â cu solu╚Ťii care s─â r─âspund─â problemelor specifice pe care le întâmpin─â. De asemenea, propunerile primarilor privind simplificarea procedurilor ╚Öi reducerea birocra╚Ťiei vor fi avute în vedere de echipa constituit─â în acest scop la nivelul Guvernului. O solu╚Ťie concret─â cerut─â de premier a fost ca Autoritatea de Management a POR s─â desemneze câte o persoan─â pentru fiecare autoritate public─â local─â, care s─â urm─âreasc─â stadiul proiectului propus de prim─ârii, de la momentul depunerii pân─â la semnarea contractului de finan╚Ťare, ╚Öi s─â ofere sprijin ╚Öi consiliere atunci când este necesar.

Vreau s─â v─â sprijin cu toat─â fermitatea, indiferent de op╚Ťiunea politic─â, s─â g─âsim împreun─â solu╚Ťii pentru a recupera întârzierile în atragerea fondurilor europene din POR ╚Öi a evita riscul de dezangajare a unor fonduri. Finan╚Ťarea acestor proiecte trebuie s─â fie în beneficiul cet─â╚Ťenilor, al României”, a subliniat premierul Viorica D─âncil─â.

Pentru a coordona m─âsurile avute în vedere de autorit─â╚Ťile române privind absorb╚Ťia fondurilor prin POR cu procedurile europene, va fi organizat─â o nou─â întâlnire în cursul acestei luni cu reprezentan╚Ťii Comisiei Europene responsabili pentru politica regional─â. Premierul Viorica D─âncil─â a precizat c─â a solicitat sprijin Comisiei Europene în sensul desemn─ârii unor exper╚Ťi care s─â ofere sprijin ╚Öi consiliere în ceea ce prive╚Öte ob╚Ťinerea de finan╚Ťare a proiectelor din cadrul POR.

Problemele semnalate de primari ╚Öi solu╚Ťiile propuse vor fi analizate de ministerele de resort, precum ╚Öi în grupurile de lucru, urmând s─â primeasc─â r─âspunsuri concrete într-o perioad─â cât mai scurt─â de timp. ”Vrem s─â ridic─âm barierele în ob╚Ťinerea finan╚Ť─ârilor din fonduri europene. Împreun─â, Guvern ╚Öi autorit─â╚Ťi locale, ne vom pune de acord asupra solu╚Ťiilor concrete pentru a fi mai eficien╚Ťi în atragerea finan╚Ť─ârilor ╚Öi punerea în practic─â a proiectelor în beneficiul cet─â╚Ťenilor români”, a conchis ╚Öeful Executivului.