Declaratia sustinuta de vicepremierul Paul Stanescu la Conferinta de presa referitoare la stadiul pregatirilor pentru organizarea EURO 2020 la Bucuresti

Luni, 12 Martie 2018

I Prezentare I Galerie foto I

V─â mul┼úumesc c─â a┼úi acceptat invita┼úia de a ne vedea ast─âzi! Dup─â cum a┼úi fost anun┼úa┼úi deja, subiectul conferin┼úei de pres─â este legat de stadiul preg─âtirilor în vederea organiz─ârii, în România, a unor meciuri din cadrul Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020.

Îi am al─âturi de mine ┼či pe doamna Ioana Bran, ministrul tineretului ┼či sportului, pe domnul consilier onorific Gheorghe Popescu, precum ┼či pe speciali┼čtii de la Compania Na┼úional─â de Investi┼úii (cei care se ocup─â efectiv de consolidarea, modernizarea ╚Öi construc╚Ťia stadioanelor pentru EURO 2020).

Întrucât, în prezent, activitatea sportiv─â din România se afl─â într-un moment de cotitur─â, relansarea sportului constituie una dintre priorit─â┼úile de guvernare. Iar sport de performan┼ú─â f─âr─â infrastructur─â sportiv─â nu se poate face. Astfel, Campionatul European de Fotbal EURO 2020 constituie o oportunitate pentru a reabilita o parte din infrastructura sportiv─â pe care o avem.

┼×ti┼úi deja c─â, în 2013, România ┼či-a depus candidatura pentru organizarea, la Bucure╚Öti, a unor meciuri din cadrul Turneului final. În 2017, ulterior accept─ârii acestei candidaturi României, organizarea efectiv─â, la Bucure╚Öti, a unor meciuri din cadrul Turneului final a fost declarat─â de interes public ┼či de importan┼ú─â na┼úional─â.

Astfel, municipiul Bucure┼čti ┼či, implicit, România, se afl─â într-un grup select de 12 ora┼če ┼či ┼ú─âri c─ârora li s-a oferit privilegiul de a participa la edi┼úia aniversar─â a Campionatului European de Fotbal din 2020 (este a 16-a edi╚Ťie ╚Öi va marca aniversarea a 60 de ani de la înfiin╚Ťarea turneului). Una dintre condi╚Ťiile asumate de c─âtre Guvernul României, prin dosarul de candidatur─â depus la sediul UEFA, în 2014, a fost aceea de a asigura înaintea fiec─ârui meci, pentru fiecare dintre cele opt echipe participante, câte o facilitate de antrenament corespunz─âtoare (distinct─â de stadionul oficial).

În acest sens, în urma consult─ârii cu Federa╚Ťia Român─â de Fotbal, au fost alese ╚Öi agreate stadioanele STEAUA, RAPID, DINAMO ╚Öi ARCUL DE TRIUMF. O alt─â obliga┼úie asumat─â cu ocazia candidaturii pentru organizarea la Bucure┼čti a unor meciuri din cadrul EURO 2020 o reprezint─â construirea ┼či modernizarea a 400 de terenuri de fotbal; ca urmare a discu╚Ťiilor cu reprezentan╚Ťii FRF, a rezultat c─â aceste terenuri pot fi asimilate ╚Öi cu cele din incinta s─âlilor de sport sau a complexurilor sportive realizate de CNI.

În paralel, CNI a realizat 3 proiecte tip pentru aceste terenuri care s─â poat─â fi realizate în func╚Ťie de configura╚Ťie ╚Öi dimensiunile terenurilor puse la dispozi╚Ťie de prim─ârii; avem, astfel, unit─âti sportive cu suprafa╚Ťe aproximative de 2.000 mp, de 4.000mp si de 14.000 mp. Conform Regulamentelor UEFA privind infrastructura stadioanelor participante la competi╚Ťie, condi╚Ťiile gazonului ╚Öi ale vestiarelor trebuie s─â fie similare celor oficiale, iar incinta trebuie s─â asigure un grad de siguran╚Ť─â suficient─â ╚Öi s─â nu permit─â spionarea antrenamentelor, fiind, prin urmare, preferabile stadioanele acoperite ╚Öi închise perimetral. Aceste facilit─â╚Ťi de antrenament trebuie s─â fie date în func╚Ťiune anterior începerii campionatului pentru a permite inspectarea de c─âtre delega╚Ťia oficial─â ╚Öi omologarea acestora drept conforme cu cerin╚Ťele competi╚Ťiei. În eventualitatea identific─ârii unor neconformit─â╚Ťi, trebuie s─â existe o perioad─â suficient─â de timp pentru remedieri.

Prima delega╚Ťie oficial─â a UEFA va sosi în România în iulie 2019, iar birourile permanente ale organizatorului vor fi deschise în ianuarie 2020. Subliniez c─â acest eveniment reprezint─â o oportunitate pentru Bucure┼čti, în special, ┼či pentru România, în general, de a atrage atât investitori, cât ┼či turi┼čti, pentru c─â, în acest mod, Bucure╚Ötiul va beneficia de câ╚Ötiguri ╚Öi din zona de servicii pentru afaceri din domeniul HORECA (hoteluri, restaurante, baruri).

În plus, realizarea celor 4 stadioane va ridica Bucure┼čtiul la un nivel de infrastructur─â sportiv─â egal─â cu cea a marilor ora╚Öe europene. Totodat─â, aceste investi┼úii constituie ┼či investi┼úii în s─ân─âtate, pentru c─â un om care face sport este ┼či un om mai s─ân─âtos.

Nu în ultimul rând, cu aceste 4 arene, al─âturi de Arena Na╚Ťional─â ╚Öi cele dou─â stadioane aflate în proximitatea Bucure╚Ötiului (respectiv Ploie╚Öti ╚Öi Giurgiu), capitala noastr─â va avea capacitatea organiz─ârii de evenimente sportive importante, precum campionate europene de fotbal pentru juniori, tineret, fotbal feminin ╚Öi competi╚Ťii de rugby la nivel european. Pe lâng─â aceste competi╚Ťii, Bucure╚Ötiul va putea organiza ╚Öi evenimente pentru tineret, concerte, festivaluri sau adun─âri publice.

Vedeţi, astfel, că vorbim de investiţii pe termen lung, de care vom putea beneficia cu toţii.