Consultare privind proiectul de ghid metodologic de reglementare a proiectarii, executiei, utilizarii si mentenantei lucrarilor de infrastructura pentru biciclete

Vineri, 21 Iulie 2017

Prima reuniune de consultare privind proiectul de ghid metodologic de reglementare a proiectării, execuţiei, utilizării şi mentenanţei lucrărilor de infrastructură pentru biciclete a avut loc miercuri, 19 iulie 2017, la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Evenimentul a fost organizat în baza unui Protocolul de colaborare semnat între MDRAPFE și Asociația OPTAR (Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) în anul 2016, și a avut ca principal obiectiv dezbaterea primelor rezultate obținute în acest sens, până în prezent, respectiv o primă versiune de ghid. Această activitate face parte din seria acțiunilor realizate de MDRAPFE în ultimii ani (de ordin legislativ, de finanțare și de politici), prin care se urmărește îndeplinirea țintelor asumate la nivel european și îmbunătățirea condițiilor de viață din mediu urban printr-o mobilitate mai bună a persoanelor și a bunurilor, stimularea dezvoltării durabile și limitarea afectării elementelor de mediu.

La reuniunea prezidată de către domnul Ciprian Roșca, secretar de stat în cadrul MDRAPFE, au participat reprezentanți din partea Ministerului Transporturilor, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Autorității Rutiere Române, Inspectoratului General al Poliției Române, Primăriei Generale a Municipiului București, Primăriei Sectorului 3 București, Agenției de Dezvoltare Regională București-Ilfov, precum și reprezentanți ai mediului privat și organizațiilor care promovează mijloacele alternative de transport (OPTAR, Federația Bicicliștilor din România, Asociația Adevărații Veloprieteni).

În contextul în care opinia generală a fost că se impun actualizarea și îmbunătățirea reglementărilor pentru standardele de calitate privind executarea infrastructurii pentru biciclete, discuțiile au vizat corelarea și încadrarea proiectului de ghid în prevederile legale existente (OUG 195/2002, actualizată în 2017), modalitatea de promovare a proiectului, respectiv caracterul obligatoriu al prevederilor acestuia, în raport cu complexitatea situației privind infrastructura și traficul din orașele din România. Nu în ultimul rând, au fost înaintate propuneri punctuale de modificare/completare a proiectului de elaborare a ghidului.

Totodată, au fost stabiliți pașii și activitățile următoare aferente procesului de elaborare a proiectului de ghid, iar reprezentanții instituțiilor participante și-au manifestat disponibilitatea de a se implica activ în continuare, în cadrul acestui proiect.

Proiectul de elaborare a ghidului este realizat într-o manieră participativă, deschisă tuturor celor interesați să aducă propuneri, fiind lansat în dezbatere publică, putând fi accesat de pe site-ul MDRAPFE. După ce proiectul de ghid va fi consolidat, va fi inițiată procedura de consultare stabilită conform prevederilor legale pentru promovarea documentului prin Ordin al ministrului dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene.

Proiectul de ghid metodologic de reglementare a proiectării, execuției, utilizării și mentenanței lucrărilor de infrastructură pentru biciclete poate fi consultat pe site-ul MDRAPFE, la secțiunea Dezvoltare teritorială, subsecțiunile Urbanism, Dezvoltare locală și Habitat, Proiecte în desfășurare.

Observații și propuneri de completare/modificare pot fi făcute pe adresa cristina.balan@mdrap.ro până pe 10 octombrie 2017.