196 de proiecte depuse in cadrul programului de cooperare Romania-Ucraina 2014-2020

Luni, 13 August 2018

Apelurile de proiecte lansate în cadrul Programului Opera╚Ťional Comun România-Ucraina 2014-2020, cu termen limit─â de depunere în luna mai 2018, au înregistrat 196 de proiecte depuse de c─âtre poten╚Ťiali beneficiari din zonele de grani╚Ť─â eligibile din cele dou─â state partenere.

Solicitan╚Ťii de finan╚Ťare din zonele eligibile de la grani╚Ťa dintre România ╚Öi Ucraina au depus 196 de proiecte în cadrul celor dou─â apeluri de proiecte ale Programului Opera╚Ťional Comun România-Ucraina 2014-2020. Dintre acestea, 35 de proiecte au fost depuse în cadrul apelului de proiecte Hard (proiecte care au o component─â de infrastructur─â de cel pu╚Ťin 1 milion de euro), având o valoare total─â nerambursabil─â solicitat─â de peste 49 de milioane de euro, dep─â╚Öindu-se cu peste 150% valoarea alocat─â. Cea mai accesat─â prioritate de investi╚Ťii este 4.1 Sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de s─ân─âtate ╚Öi facilitarea accesului la servicii de s─ân─âtate.

Interesul poten╚Ťialilor beneficiari pentru apelul de proiect SOFT (proiecte care nu au o component─â de infrastructur─â sau valoarea acestei componente este mai mic─â de 1 milion de euro) este la fel de mare, înregistrându-se 161 de proiecte depuse, cu o valoare total─â solicitat─â de peste 57 de milioane de euro, dep─â╚Öindu-se cu peste 230% valoarea alocat─â proiectelor SOFT. Cele mai multe dintre acestea vizeaz─â prioritatea 2.1, Conservarea ╚Öi promovarea patrimoniului cultural ╚Öi istoric.

Depunerea propunerilor de proiecte s-a f─âcut prin sistemul electronic dedicat programului opera╚Ťional.

Bugetul alocat acestui program de Uniunea European─â este de 60 de milioane de euro. Proiectele depuse sunt în etapa de verificare administrativ─â ╚Öi a eligibilit─â╚Ťii, urmând a fi evaluate din punct de vedere tehnic ╚Öi financiar doar proiectele care corespund criteriilor administrative ╚Öi de eligibilitate. Toate detaliile privind procesul de evaluare ╚Öi contractare pot fi consultate pe website-ul dedicat Programului Opera╚Ťional Comun România-Ucraina 2014-2020.

Programul Opera╚Ťional Comun România-Ucraina 2014-2020 este finan╚Ťat de Uniunea European─â prin intermediul Instrumentului European de Vecin─âtate. Programul se adreseaz─â zonei aflate la frontiera dintre România ┼či Ucraina ┼či va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecin─âtate: evolu┼úia c─âtre o regiune de prosperitate ┼či bun─â vecin─âtate, realizat─â prin ac┼úiuni de cooperare transfrontalier─â în beneficiul statelor membre ┼či nemembre ale UE, care se învecineaz─â.