ACTIVIT─é╚ÜI DESF─é╚śURATE LA NIVELUL MDRAP PENTRU PRELUAREA ╚śI EXERCITAREA PRESRO2019

 

11 Ianuarie 2019

Agenda Urban─â a Uniunii Europene, dezbatut─â în cadrul reuniunii „Convergen╚Ť─â economic─â ╚Öi social─â, coeziune ╚Öi incluziune”

Vineri, 11 ianuarie, în cadrul reuniunii „Convergen╚Ť─â economic─â ╚Öi social─â, coeziune ╚Öi incluziune”, desf─â┼čurat─â la Palatul Victoria, au fost prezentate priorit─â╚Ťile Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP) în domeniul coeziunii ╚Öi cooper─ârii teritoriale. În acest context, MDRAP contribuie la eforturile depuse în ultima perioad─â de a sprijini ╚Öi promova dimensiunea teritorial─â a politicii de coeziune, în acord cu rolul major pe care îl are pentru eficientizarea politicilor publice ╚Öi pentru îmbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii vie╚Ťii cet─â╚Ťenilor europeni.

Pentru coeziunea teritorial─â, eforturile se vor concentra pe procesul de revizuire a Agendei Teritoriale, în conformitate cu calendarul stabilit în cadrul Pre╚Öedin╚Ťiei bulgare din primul semestru al anului trecut, respectiv pe stabilirea scopului strategic al Agendei Teritoriale 2020+, continuarea dezbaterilor privind con╚Ťinutul acesteia ╚Öi identificarea mecanismelor de implementare. De asemenea, MDRAP vrea s─â sprijine implementarea conceptului de zone urbane func╚Ťionale la nivelul UE, în acord cu relevan╚Ťa pe care o de╚Ťine pentru asigurarea coeziunii teritoriale.

În domeniul dezvolt─ârii urbane, toate eforturile vor fi depuse pentru implementarea ╚Öi continuarea Agendei Urbane a Uniunii Europene. Lansarea acestei platforme a reprezentat trecerea cooper─ârii informale din domeniu la un alt nivel, pe lâng─â structurile europene ╚Öi statele membre participând acum ╚Öi ora╚Öele europene. Astfel, se poate asigura participarea tuturor actorilor relevan╚Ťi în procesul de îmbun─ât─â╚Ťire a cadrului de reglementare, de finan╚Ťare ╚Öi de cuno╚Ötin╚Ťe de la nivel european.

La sfâr╚Öitul întâlnirii, viceprim-ministrul Eugen Teodorovici, ministrul finan╚Ťelor publice ╚Öi ministru interimar al dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice, a prezentat concluziile discu╚Ťiilor reuniunii ”Convergen╚Ť─â economic─â ╚Öi social─â, coeziune ╚Öi incluziune” în fa╚Ťa membrilor Guvernului României ╚Öi a Colegiului Comisarilor Europeni.

Comisarii europeni au felicitat responsabilii ┼či exper┼úii care gestioneaz─â dosarul „Agenda Urban─â a Uniunii Europene” pentru eforturile depuse, pentru contribu╚Ťia adus─â ┼či pentru obiectivele pe care ┼či-au propus s─â le ating─â în timpul de╚Ťinerii Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene.


10 ianuarie 2019

România marcheaz─â ast─âzi, 10 ianuarie, preluarea oficial─â a Pre┼čedin┼úiei Consiliului Uniunii Europene (PRESRO2019), printr-o ceremonie organizat─â la Ateneul Român, la care vor fi prezen┼úi pre┼čedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pre┼čedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, pre┼čedintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul Viorica D─âncil─â, membrii Guvernului României ┼či membrii Colegiului Comisarilor. 

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP) va fi reprezentat la aceast─â ceremonie de domnul Eugen Teodorovici, viceprim-ministru, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, interimar, înso┼úit de secretarii de stat Sirma Caraman, Adrian Ionu┼ú Gâdea ┼či Virgil-Alin Chiril─â, precum ┼či de înal┼úi func┼úionari publici din minister.

Pe perioada PRESRO2019, MDRAP va coordona 12 dosare din 5 grupuri de lucru (m─âsuri structurale; strategii macroregionale; UH Habitat; regiuni ultraperiferice; statutul func╚Ťionarilor) ╚Öi va organiza 25 de reuniuni (7 pe plan local, 17 în Bucure╚Öti ╚Öi un eveniment la Bruxelles – cu sprijinul Reprezentan╚Ťei Permanente a României pe lâng─â Uniunea European─â - RPROUE).


20 decembrie 2018

Domnul Virgil-Alin Chiril─â, secretar de stat în Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP), a avut ast─âzi, 20 decembrie 2018, o serie de întrevederi cu exper┼úii din minister ┼či din institu┼úiile subordonate, responsabili de organizarea evenimentelor pe care MDRAP le va desf─â┼čura în perioada de┼úinerii, de c─âtre România, în primul semestru al anului 2019, a Pre┼čedin┼úiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Domnul Virgil-Alin Chiril─â a precizat c─â MDRAP nu înregistreaz─â restan┼úe în preg─âtirile pentru aceste evenimente ╚Öi le-a mul╚Ťumit tuturor pentru buna colaborare pân─â în prezent. Întrevederi similare vor avea loc ┼či în cursul zilei de vineri, 21 decembrie.


05 decembrie 2018

În cadrul vizitei de lucru pe care prim-ministrul Viorica D─âncil─â ┼či reprezentan╚Ťii Guvernului României o efectueaz─â la Bruxelles, s-a discutat despre stadiul preg─âtirilor prelu─ârii Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene (PRES RO), precum ┼či despre programul ┼či priorit─â╚Ťile noastre, în contextul în care agenda de lucru a Pre╚Öedin╚Ťiei României va fi structurat─â pe patru piloni principali: asigurarea convergen╚Ťei ╚Öi coeziunii economice, sociale ╚Öi teritoriale; promovarea unei Europe mai sigure; consolidarea rolului global al Uniunii Europene; promovarea valorilor comune europene.

În timpul Pre╚Öedin╚Ťiei la Consiliul UE, România va de╚Ťine ╚Öi Pre╚Öedin╚Ťia rotativ─â a Strategiei UE pentru Regiunea Dun─ârii (octombrie 2018 - octombrie 2019) ┼či, din aceast─â dubl─â postur─â, va continua s─â promoveze activ valoarea ad─âugat─â a cooper─ârii regionale ╚Öi a dezvolt─ârii coeziunii teritoriale, economice ╚Öi sociale prin intermediul strategiilor macro-regionale, cu accent pe Strategia UE pentru Regiunea Dun─ârii (SUERD).

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice a fost reprezentat în aceast─â vizit─â de lucru de domnul Virgil-Alin Chiril─â, secretar de stat în MDRAP, care a men┼úionat c─â, în acest moment, MDRAP se afl─â în etapa de definitivare a preg─âtirilor pe fond ╚Öi logistice pentru exercitarea acestui mandat cu profesionalism ╚Öi eficien╚Ť─â.
Reuniunea comun─â de la Bruxelles contribuie la consolidarea contactelor cu reprezentan╚Ťii Comisiei Europene la cel mai înalt nivel. O nou─â reuniune comun─â de coordonare va avea loc la Bucure╚Öti, în perioada 10-11 ianuarie 2019.

Pre╚Öedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat interven╚Ťiile mini╚Ötrilor români ca fiind foarte consistente ╚Öi a conchis c─â România este pe deplin preg─âtit─â s─â asigure Pre╚Öedin╚Ťia rotativ─â a Consiliului Uniunii Europene.


04 decembrie 2018

Domnul Virgil-Alin Chiril─â, secretar de stat în MDRAP, particip─â în perioada 4-5 decembrie a.c., la vizita oficial─â pe care prim-ministrul României, Viorica D─âncil─â, împreun─â cu reprezentan╚Ťii Guvernului României, o efectueaz─â la Bruxelles, pentru preg─âtirea prelu─ârii de c─âtre România a Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene (primul semestru al anului 2019).


06 noiembrie 2018

Ast─âzi, 6 noiembrie, domnul Virgil-Alin Chiril─â, secretar de stat în MDRAP, a prezidat întrunirea membrilor Comitetului Intern ╚Öi a coordonatorilor de dosare în domeniile de competen╚Ť─â ale ministerului, în contextul prelu─ârii, în primul semestru din 2019, a Pre┼čedin┼úiei rotative la Consiliul Uniunii Europene. La reuniune a fost prezent ╚Öi domnul Alin St─ânescu, membru al sec╚Ťiei de Politic─â de Coeziune din cadrul Reprezentan╚Ťei Permanente a României pe lâng─â Uniunea European─â. Cu aceast─â ocazie, s-a discutat despre stadiul de preg─âtire a dosarelor ╚Öi al organiz─ârii evenimentelor. S-a f─âcut o recomandare expres─â privind necesitatea particip─ârii la toate cursurile de preg─âtire a exper╚Ťilor organizate de MAE. De asemenea, dl. Alin Chiril─â a precizat c─â MDRAP este în grafic cu preg─âtirile pentru preluarea Pre╚Öedin╚Ťiei, f─âr─â a înregistra restan╚Ťe ╚Öi le-a mul╚Ťumit tuturor pentru buna colaborare pân─â în prezent.


01 noiembrie 2018

Ast─âzi, 1 noiembrie, domnul Virgil-Alin Chiril─â, secretar de stat în MDRAP, a prezidat întrunirea coordonatorilor de dosare în domeniile de competen╚Ť─â ale MDRAP, în contextul prelu─ârii, în primul semestru din 2019, a Pre┼čedin┼úiei rotative la Consiliul Uniunii Europene.

Cu aceast─â ocazie, domnul Chiril─â a prezentat stadiul organiz─ârii evenimentelor PRESRO 2019, atât pe plan local, cât ╚Öi în Bucure╚Öti. Le-a mul╚Ťumit tuturor pentru buna colaborare de pân─â în prezent ┼či a subliniat necesitatea organiz─ârii de întâlniri s─âpt─âmânale sau ori de câte ori este nevoie între coordonatorii de dosare ╚Öi exper╚Ťi, atât în vederea cunoa╚Öterii echipei, cât ╚Öi pentru armonizarea punctelor de vedere în ceea ce prive╚Öte evolu╚Ťia dosarelor respective.


29 octombrie 2018

Ast─âzi, 29 octombrie a.c., a avut loc sub coordonarea domnului Virgil–Alin CHIRIL─é, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP), o nou─â întrunire s─âpt─âmânal─â a membrilor Comitetului Intern al MDRAP care gestioneaz─â procesul de preg─âtire a PRESRO 2019.

In cadrul reuniunii s-au prezentat elemente de follow-up privind întâlnirea anterioar─â, stadiul încheierii protocoalelor de colaborare între MDRAP ╚Öi consiliile jude╚Ťene, s-a realizat actualizarea s─âpt─âmânal─â a fi╚Öelor de dosar pentru care MDRAP este minister de linie responsabil/ co-responsabil, s-a stabilit calendarul întâlnirilor domnului Virgil–Alin CHIRIL─é cu coordonatorii de dosare ╚Öi al celor între coordonatorii de dosare ╚Öi exper╚Ťii aferen╚Ťi.


29 octombrie 2018

Victor Negrescu: „Coeziunea este un element central al agendei Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat luni, 29 octombrie 2018, la conferin╚Ťa „EuroIMPACT – Informarea ╚Öi îmbun─ât─â╚Ťirea comunic─ârii privind politica de coeziune a Uniunii Europene în România“.
În interven┼úia sa, ministrul delegat a subliniat, în perspectiva noii arhitecturi bugetare a Uniunii Europene, importan╚Ťa con╚Ötientiz─ârii la nivelul tuturor statelor membre a beneficiilor pe care coeziunea, ca principal instrument de la nivelul Uniunii Europene, le genereaz─â pentru cet─â╚Ťeni, fie c─â vorbim de educa╚Ťie, de infrastructur─â sau investi╚Ťii de integrare social─â.

Ministrul delegat a ar─âtat totodat─â c─â mandatul Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 se va desf─â┼čura sub motto-ul „Coeziunea, o valoare comun─â european─â“.

„Promovarea coeziunii ╚Öi a beneficiilor pe care aceast─â politic─â le aduce în via╚Ťa de zi cu zi a cet─â╚Ťenilor a reprezentat una dintre preocup─ârile noastre constante, iar propunerile legislative privind viitoarea politic─â de coeziune reprezint─â unul dintre cele mai importante dosare pe care România le va gestiona în perioada exercit─ârii Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019. Esen╚Ťa viitorului buget multianual va fi concentrat─â pe ideea de valoare ad─âugat─â ╚Öi suntem preg─âti╚Ťi s─â depunem toate eforturile, pe durata mandatului Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene, astfel încât s─â putem pune în eviden╚Ť─â impactul pozitiv pe care viitoarea politic─â de coeziune o poate avea în avansarea proiectului european. Fiecare euro investit în perioada 2007-2013 din pachetul politicii de coeziune a generat 2,74 de euro, care s-au tradus în plan european printr-un milion de noi locuri de munc─â create, 400.000 de noi companii sau 33.500 de kilometri de drum construi╚Ťi sau reabilita╚Ťi. În linie cu responsabilitatea pe care o vom exercita, ne propunem s─â fim activi înc─â din prima zi de mandat, astfel încât s─â fie asigurate premisele pentru avansarea negocierilor privind viitorul buget european“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.


24 octombrie 2018

Victor Negrescu: „Exercitarea Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene va reprezenta o modalitate suplimentar─â de cooperare pentru România ╚Öi Statele Unite ale Americii“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a avut miercuri, 24 octombrie 2018, o întrevedere cu reprezentan╚Ťi ai Camerei de Comer┼ú Americane pe lâng─â Uniunea European─â (AmCham EU), afla╚Ťi în vizit─â de lucru la Bucure╚Öti.

Reuniunea a avut loc în contextul preg─âtirilor pentru preluarea de c─âtre România a Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019. Ministrul delegat a realizat o scurt─â trecere în revist─â a eforturilor consistente ale Guvernului României în procesul de preg─âtire a acestui mandat, respectiv a oportunit─â╚Ťilor ╚Öi provoc─ârilor generate de acest proiect de interes major pentru ╚Ťara noastr─â.

De asemenea, oficialul român a prezentat ╚Öi cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene, care vizeaz─â „Europa convergen╚Ťei: cre╚Ötere, coeziune, competitivitate, conectivitate“, „Europa siguran╚Ťei“, „Europa, actor global“ ╚Öi „Europa valorilor comune“.

Reprezentan┼úii AmCham au apreciat ocazia de a discuta cu ministrul român pe aceste teme, ar─âtându-se interesa┼úi, în special, de consolidarea dialogului ┼či a cooper─ârii pe durata exercit─ârii de c─âtre România a Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene. În context, oficialul român i-a asigurat pe partenerii americani c─â România r─âmâne un promotor ferm al rela╚Ťiei transatlantice la nivel european.

„Suntem dedica╚Ťi atât proiectului european, cât ╚Öi Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. O rela╚Ťie transatlantic─â solid─â este indispensabil─â pentru securitatea ╚Öi prosperitatea ambelor p─âr╚Ťi ale Atlanticului, iar Pre╚Öedin╚Ťia României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor va reprezenta o modalitate suplimentar─â pentru România ╚Öi Statele Unite ale Americii de a coopera strâns în vederea dezvolt─ârii ╚Öi extinderii parteneriatului transatlantic“, a subliniat Victor Negrescu.


22 octombrie 2018

Ast─âzi, 22 octombrie 2018, domnul Virgil-Alin Chiril─â, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP), a condus întrunirea s─âpt─âmânal─â a membrilor Comitetului Intern al MDRAP, care coordoneaz─â procesul de preg─âtire a prelu─ârii, de c─âtre România, în primul semestru al anului 2019, a Pre┼čedin┼úiei Consiliului Uniunii Europene (PRESRO 2019).

„Pân─â în prezent, la nivelul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice ╚Öi al institu╚Ťiilor subordonate, suntem în grafic cu toate preg─âtirile pentru PRESRO 2019”, a declarat domnul Virgil-Alin Chiril─â.

Principalele tematici propuse de MDRAP sau care au fost identificate ca fiind în sarcina MDRAP sunt:

  • Coeziune ╚Öi dezvoltare teritorial─â;
  • Dezvoltare urban─â;
  • Reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile UE;
  • Contracararea declinului demografic;
  • Digitalizarea transporturilor/ Sistemele inteligente de transport (ITS);
  • Cooperarea teritorial─â european─â:
  • Înt─ârirea cooper─ârii teritoriale la grani╚Ťele interne ╚Öi externe ale UE, promovând o abordare simplificat─â.

11 septembrie 2018

Victor Negrescu: „Am intrat în linie dreapt─â cu preg─âtirea elementelor de comunicare public─â ┼či a aspectelor bugetare pentru Pre╚Öedin╚Ťia României la Consiliul Uniunii Europene“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezidat luni, 10 septembrie 2018, reuniunea re╚Ťelei comunicatorilor din cadrul ministerelor ╚Öi institu╚Ťiilor publice cu responsabilit─â╚Ťi în exercitarea viitoarei Pre╚Öedin╚Ťii a Consiliului Uniunii Europene, ╚Öi ╚Öedin╚Ťa grupului de lucru pentru problematica bugetar─â dedicat─â mandatului pe care ╚Ťara noastr─â îl va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

„De╚Ťinerea Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene presupune un efort colectiv, în care sunt implicate toate ministerele, precum ╚Öi alte institu╚Ťii publice, este o obliga╚Ťie ce decurge din calitatea sa de stat membru ╚Öi va reprezenta o etap─â important─â pentru România în consolidarea profilului s─âu european. Suntem con╚Ötien╚Ťi c─â succesul unei pre╚Öedin╚Ťii depinde, în mare m─âsur─â, de calitatea speciali╚Ötilor care sunt implica╚Ťi, iar crearea re╚Ťelelor de exper╚Ťi dedicate activit─â╚Ťilor de comunicare ╚Öi buget, a c─âror activitate s-a intensificat în ultimele luni, ne permite s─â eficientiz─âm eforturile institu┼úionale întreprinse de sistemul public pentru îndeplinirea cu succes a acestui mandat“, a declarat Victor Negrescu.

Oficialul a men╚Ťionat c─â, beneficiind de sprijinul re╚Ťelei comunicatorilor din cadrul ministerelor ╚Öi institu╚Ťiilor publice cu responsabilit─â╚Ťi în exercitarea viitoarei Pre╚Öedin╚Ťii a Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Externe organizeaz─â briefinguri de pres─â, cu o frecven╚Ť─â lunar─â, care au ca tem─â atât preg─âtirea ╚Öi exercitarea mandatului, cât ╚Öi afacerile europene în general.

„Pre╚Öedin╚Ťia României la Consiliul Uniunii Europene î┼či propune s─â dea dovad─â de viziune ╚Öi de spirit de inovare, r─âmânând în acela╚Öi timp în limitele tradi╚Ťiei mandatelor anterioare. Vom depune toate eforturile ┼či energia pentru închiderea în cele mai bune condi╚Ťii a cât mai multe dosare, urm─ârind în egal─â m─âsur─â, calitatea formulelor de compromis ┼či ob╚Ťinerea unui acord în timp util. De aceea, este necesar ca publicul românesc s─â con╚Ötientizeze valoarea acestui moment istoric ╚Öi s─â fie la curent cu responsabilit─â╚Ťile care îi revin României în aceast─â calitate“, a subliniat Victor Negrescu.

Informa╚Ťii suplimentare:

România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigur─â prin rota╚Ťie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare ╚Öase luni. În timpul exercit─ârii Pre╚Öedin╚Ťiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte institu╚Ťii europene, în special Comisia European─â ╚Öi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strâns─â coordonare cu Pre╚Öedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Pre╚Öedin╚Ťia rotativ─â asigur─â gestionarea curent─â a agendei europene ╚Öi prezidarea forma╚Ťiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial ╚Öi tehnic), cu excep╚Ťia Consiliului Afaceri Externe. Pre╚Öedin╚Ťia trebuie s─â ac╚Ťioneze ca un mediator impar╚Ťial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile s─â conduc─â la adoptarea de pozi┼úii comune ale statelor membre.


10 septembrie 2018

Pe perioada de╚Ťinerii, de c─âtre România, în primul semestru al anului 2019, a Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) are programate 24 de evenimente care se vor desf─â┼čura în 9 jude┼úe ale ┼ú─ârii (Alba, Buz─âu, Bac─âu, Cara╚Ö-Severin, Ia╚Öi, Mehedin╚Ťi, Maramure╚Ö, Timi╚Ö, Vrancea).

În acest sens, domnul Virgil-Alin Chiril─â, secretar de stat în MDRAP, a finalizat, la sfâr┼čitul lunii august, vizitele de lucru în toate cele nou─â jude╚Ťe, unde a avut discu┼úii cu autorit─â┼úile publice locale, care ┼či-au manifestat interesul ┼či disponibilitatea în vederea organiz─ârii în cele mai bune condi┼úii a acestor evenimente.

Tot în primul semestru al anului viitor, MDRAP va organiza ┼či un eveniment la Bruxelles – Reuniunea RPRO de sprijin acordat programelor de cooperare teritorial─â european─â INTERREG EUROPE ╚Öi URBACT.


06 septembrie 2018

Domnul Virgil-Alin Chiril─â, secretar de stat în Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice, a participat ast─âzi, 6 septembrie, la reuniunea Comitetului de Coordonare a Sistemului Na╚Ťional de Gestionare a Afacerilor Europene. În cadrul acesteia, s-au continuat discu┼úiile referitoare la stadiul preg─âtirilor în vederea prelu─ârii, de c─âtre România, în primul semestru din anul 2019, a Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene.

În deschiderea reuniunii, domnul Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene, a trecut în revist─â principalele aspecte discutate în Consiliul Interministerial pentru Preg─âtirea ╚Öi Exercitarea Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene, desf─â┼čurat mar┼úi, 4 septembrie a.c., la Palatul Victoria, în cadrul c─âruia a fost aprobat Calendarul actualizat al reuniunilor care vor fi organizate în România în cele ╚Öase luni de mandat.

* * *

Comitetul de coordonare a Sistemului Na┼úional de Gestionare a Afacerilor Europene (CCAE) se întrune┼čte s─âpt─âmânal, este organizat astfel încât s─â fie asigurat─â reprezentarea institu┼úiilor din aparatul central la nivel de secretar de stat ┼či de director general sau director ┼či are ca scop principal consolidarea profilului României în cadrul UE.


04 septembrie 2018

Consiliul Interministerial pentru Preg─âtirea ╚Öi Exercitarea Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene a aprobat Calendarul actualizat al reuniunilor organizate în România în cele ╚Öase luni de mandat

Consiliul Interministerial pentru Preg─âtirea ╚Öi Exercitarea Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene a avut ast─âzi, la Palatul Victoria, o nou─â întâlnire de lucru, prezidat─â de prim-ministrul Viorica D─âncil─â.

Cu acest prilej, a fost aprobat Calendarul actualizat al reuniunilor ce vor fi organizate în România în cele ╚Öase luni de mandat la pre╚Öedin╚Ťia Consiliului UE, care cuprinde 239 de evenimente la Bucure╚Öti ╚Öi în teritoriu, acoperind toate jude╚Ťele.
România intr─â, astfel, în etapa final─â a p─âr╚Ťii organizatorice din cadrul procesului de preg─âtire a mandatului.

”Este un pas foarte important. To╚Ťi ne dorim o pre╚Öedin╚Ťie de succes la Consiliul Uniunii Europene, pe care trebuie s─â o preg─âtim foarte bine, astfel încât din momentul prelu─ârii, lucrurile s─â mearg─â foarte bine, a╚Öa cum ne-am propus”, a declarat premierul Viorica D─âncil─â.

La întâlnirea de lucru de ast─âzi, de la Palatul Victoria, au fost prezentate progresele înregistrate în ultimele luni, atât în ceea ce prive╚Öte abordarea tematicilor europene, cât ╚Öi pe palierul organizatoric, pentru preg─âtirea acestui moment important pentru ╚Ťara noastr─â.

În egal─â m─âsur─â, a fost eviden╚Ťiat faptul c─â, în acest moment, ╚Ťara noastr─â are deja calitatea de „viitoare pre╚Öedin╚Ťie” în raport cu interlocutorii de la Bruxelles ╚Öi totodat─â de „pre╚Öedin╚Ťie din umbr─â” în raport cu partenerii austrieci, ceea ce presupune obliga╚Ťii ╚Öi responsabilit─â╚Ťi suplimentare pentru România, atât la nivel politic, cât ╚Öi la nivel tehnic.

Exercitarea acestor atribu╚Ťii reprezint─â dovada angajamentului României cu privire la asigurarea continuit─â╚Ťii agendei europene, prin preg─âtirea din timp a tranzi╚Ťiei negocierilor înspre echipa Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul UE.

Discu╚Ťiile din cadrul reuniunii s-au concentrat pe fondul dosarelor pe care România le va gestiona pe durata mandatului, dar au atins ╚Öi alte subiecte de interes precum Planul de promovare turistic─â al Ministerului Turismului pentru Preg─âtirea ╚Öi Exercitarea Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene. Au fost realizate inform─âri de etap─â, inclusiv cu privire la aspecte de comunicare public─â, necesare pentru o în╚Ťelegere comun─â ╚Öi o ac╚Ťiune concertat─â a tuturor ministerelor, atât în dialogul ╚Öi coordonarea pe plan intern, cât ╚Öi în dialogul cu partenerii europeni.

***

Informa╚Ťii suplimentare:

Consiliul Interministerial pentru Preg─âtirea ╚Öi Exercitarea Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene reprezint─â formatul de lucru compus din reprezentan╚Ťii Guvernului României, ai Parlamentului ╚Öi ai Administra╚Ťiei Preziden╚Ťiale, constituit cu scopul de a asigura coordonarea tehnic─â ╚Öi politic─â pentru momentul în care ╚Ťara noastr─â va de╚Ťine Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului UE.

România va exercita, pentru ╚Öase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului Uniunii Europene – una dintre cele ╚Öapte institu╚Ťii ale Uniunii. Pre╚Öedin╚Ťia rotativ─â prezideaz─â la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excep╚Ťia Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentan╚Ťilor permanen╚Ťi ai ╚Ť─ârilor membre la Bruxelles) ╚Öi reuniunile a aproximativ 200 de grupuri de lucru. Pre╚Öedin╚Ťia României la Consiliul UE se va derula într-un context european ╚Öi interna╚Ťional complex, mandatul acesteia urmând a ╚Ťine cont de procese de anvergur─â care vor modela Uniunea European─â, precum reflec╚Ťia asupra viitorului Uniunii Europene, procesul de ie╚Öire a Marii Britanii din Uniunea European─â, tranzi╚Ťia spre un nou ciclu legislativ ca urmare a alegerilor europene ╚Öi, implicit, a finalului de mandat al Comisiei Europene ╚Öi al Parlamentului European, respectiv negocierile privind documente strategice de referin╚Ť─â ale Uniunii, precum noul cadru strategic de ac╚Ťiune post-2019 ╚Öi viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM).

Sursa: Guvernul României

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice a fost reprezentat de secretarul de stat Alin-Virgil Chiril─â.


04 septembrie 2018

Lansarea celei de-a doua etape a programului „Voluntari ai Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene“

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, a lansat mar╚Ťi, 4 septembrie 2018, partea a doua a programului „Voluntari ai Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene“.

Ac╚Ťiunea se va desf─â╚Öura în perioada 16 septembrie 2018 - 31 decembrie 2018 ╚Öi vizeaz─â implicarea a 40 de voluntari. Cet─â╚Ťenii interesa╚Ťi s─â desf─â╚Öoare un stagiu de voluntariat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în contextul preg─âtirii ╚Öi exercit─ârii Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene, î╚Öi pot depune dosarul de înscriere prin intermediul aplica╚Ťiei online de pe site-ul de prezentare a preg─âtirilor pentru preluarea mandatului, www.romania2019.eu.

„Ne dorim ca proiectul Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene s─â aib─â impact la nivelul întregii societ─â╚Ťi, astfel încât fiecare român s─â simt─â c─â acest proiect îi apar╚Ťine. Programul de voluntariat le permite celor selecta╚Ťi s─â contribuie cu ideile ╚Öi proiectele lor la îndeplinirea cu succes a acestui moment important pentru România“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

În perioada 1 aprilie 2018 – 30 iunie 2018 s-a desf─â╚Öurat, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, programul-pilot „Voluntari ai Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene“,  în cadrul c─âruia au participat 38 de voluntari, ale╚Öi din peste 200 de aplican╚Ťi, cu vârste cuprinse între 18 ╚Öi 40 de ani.

În afara activit─â╚Ťilor curente din cadrul institu╚Ťiei, ace╚Ötia s-au implicat activ în organizarea ╚Öi desf─â╚Öurarea evenimentelor din cadrul ciclului de „Consult─âri cet─â╚Ťene╚Öti privind viitorul Uniunii Europene“, precum ╚Öi în alte ac╚Ťiuni de informare dedicate Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene, organizate sub egida campaniei „Dialoguri Europene“.

Sursa: www.mae.ro


25 iulie 2018

Astazi, 25 iulie 2018, la sediul MDRAP, domnul secretar de stat Virgil-Alin Chirila a condus sedinta de lucru privind dosarele pe care le coordoneaza MDRAP, pentru pregatirea mandatului Romaniei la Presedintia Consiliului UE.


03 iulie 2018

Exper╚Ťii Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) au participat, în perioada 2-3 iulie, la Viena (Austria), la reuniunile grupurilor de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 (Task Force for the renewal of the Territorial Agenda 2020 - TFTAEU) ╚Öi a Agendei Urbane (Urban Agenda Technical Preparatory Group - UATPG), organizate în contextul Pre╚Öedin╚Ťiei Austriece a Consiliului Uniunii Europene.

Grupul de lucru privind coeziunea teritorial─â - TFTAEU a fost constituit în cadrul Pre╚Öedin╚Ťiei bulgare ╚Öi func╚Ťioneaz─â în cadrul Re╚Ťelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorial─â, pentru a asigura coordonarea între statele care asigur─â Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului UE în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020.

În mod similar, Grupul de lucru pentru Agenda urban─â-UATPG a fost constituit în cadrul Grupului pentru Dezvoltare Urban─â, pentru a sus╚Ťine procesul de elaborare ╚Öi implementare a Agendei Urbane a UE.

Grupurile de lucru sunt constituite la nivel de exper╚Ťi din statele membre care au de╚Ťinut/de╚Ťin/vor de╚Ťine Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului UE (dou─â Pre╚Öedin╚Ťii anterioare, Pre╚Öedin╚Ťia în curs, trei Pre╚Öedin╚Ťii viitoare), la care se adaug─â actorii interesa╚Ťi – Comisia European─â, Comitetul Regiunilor, EUROCITIES ╚Öi Consiliul European al Municipalit─â╚Ťilor ╚Öi Regiunilor.

În cadrul reuniunii Grupului de lucru privind Coeziunea teritorial─â - TFTAEU a fost rediscutat mandatul grupului de lucru ╚Öi s-au trecut în revist─â activit─â╚Ťile necesare revizuirii Agendei Teritoriale: concluziile pre╚Öedin╚Ťiilor anterioare ╚Öi ale reuniunilor directorilor generali ╚Öi stabilirea direc╚Ťiilor de cooperare cu ESPON. A doua parte a evenimentului a fost dedicat─â dezbaterilor legate de revizuirea Agendei Teritoriale: posibile func╚Ťii ale reînnoirii Agendei, viziunea, interesele strategice ale actorilor interesa╚Ťi, sinergii cu alte proiecte politice (Agenda Urban─â, Politica de Coeziune etc.), pa╚Öii de urmat ╚Öi calendarul procesului de actualizare a Agendei Teritoriale. Un punct important l-a reprezentat ╚Öi prezentarea inten╚Ťiilor ╚Öi a priorit─â╚Ťilor statelor care vor de╚Ťine Pre╚Öedin╚Ťia la Consiliul UE.

La reuniunea Grupului de lucru pentru Agenda urban─â - UATPG au fost dezb─âtute tematica noilor parteneriate (resurse, activit─â╚Ťi preg─âtitoare), reperele pentru Reuniunea informal─â a mini╚Ötrilor responsabili cu dezvoltarea urban─â (pe care o va organiza România în anul 2019), monitorizarea ╚Öi transparentizarea procesului de implementare a Agendei Urbane a UE ╚Öi organizarea urm─âtoarelor reuniuni ale grupului de lucru.

România va de╚Ťine Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului UE începând cu 1 ianuarie 2019, iar în aceast─â calitate va coordona activit─â╚Ťile grupurilor de lucru privind Agenda teritorial─â ╚Öi Agenda urban─â, având un rol important ╚Öi în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020 ╚Öi în implementarea ╚Öi continuarea Agendei Urbane a UE.

Totodat─â, în perioada Pre╚Öedin╚Ťiei, România, prin intermediul MDRAP, va organiza la Consiliul UE reuniunile acestor grupuri de lucru ╚Öi reuniunile specifice cooper─ârii informale în domeniile coeziune teritorial─â ╚Öi dezvoltare urban─â, la nivel de exper╚Ťi ╚Öi directori generali, precum ╚Öi reuniunea mini╚Ötrilor responsabili cu dezvoltarea urban─â.


28 iunie 2018

La sediul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP), secretarul de stat în MDRAP Virgil-Alin Chiril─â s-a întâlnit cu o delega┼úie a Comisiei Europene, pentru a discuta o serie de aspecte de interes subsumate demersurilor ini╚Ťiate la nivelul MDRAP în perspectiva preg─âtirii prelu─ârii de c─âtre România a Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

Cu aceast─â ocazie, secretarul de stat a transmis salutul cordial al viceprim-ministrului Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra┼úiei publice, care î┼či exprim─â întreaga apreciere pentru nivelul foarte bun al colabor─ârii dintre MDRAP ╚Öi direc┼úiile ╚Öi serviciile Comisiei Europene, reiterând dorin┼úa de a se conlucra în acela┼či spirit cu reprezentan┼úii Comisiei, pentru a identifica ┼či a pune în practic─â noi proiecte de interes care s─â constituie o punte de leg─âtur─â între Europa Central─â ┼či Uniunea European─â.

Totodat─â, au fost trecute în revist─â atât priorit─â┼úile în domeniul dezvolt─ârii regionale ┼či în cel al administra┼úiei publice, cât ┼či principalele obiective în domeniul fondurilor europene.

„Pentru România, exercitarea Pre┼čedin┼úiei Consiliului UE pentru prima dat─â va reprezenta o oportunitate de a-┼či reafirma angajamentul european ┼či de a contribui în mod direct la evolu╚Ťia spa╚Ťiului comunitar. Pân─â în prezent, la nivelul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice ╚Öi al institu╚Ťiilor subordonate (respectiv Agen╚Ťia Na╚Ťional─â a Func╚Ťionarilor Publici, Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de Cadastru ╚Öi Publicitate Imobiliar─â ╚Öi Institutul Na╚Ťional de Administra╚Ťie), au fost identificate tematicile de interes care vor fi promovate pe perioada PRESRO 2019, au fost stabilite grupurile de lucru ╚Öi dosarele tematice, calendarul de evenimente ╚Öi, nu în ultimul rând, a fost nominalizat personalul cu atribu╚Ťii specifice”, a precizat secretarul de stat Virgil-Alin Chiril─â. Principalele tematici propuse de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice sau care au fost identificate ca fiind în sarcina MDRAP sunt: Coeziune ╚Öi dezvoltare teritorial─â; Dezvoltare urban─â; Reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile UE; Contracararea declinului demografic; Digitalizarea transporturilor/ Sistemele inteligente de transport (ITS); Cooperarea teritorial─â european─â: Înt─ârirea cooper─ârii teritoriale la grani╚Ťele interne ╚Öi externe ale UE, promovând o abordare simplificat─â.


26 martie 2018

Luni, 26 martie 2018, la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), a avut loc intalnirea de lucru intre presedintii si vicepresedintii grupurilor de lucru (detasati ai MDRAP in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana) si personalul din cadrul MDRAP nominalizat pe functii de coordonator dosar/expert, precum si persoanele desemnate pe functiile cu atributii in domeniile IT, protocol si comunicare.

Reuniunea a fost condusa de catre domnul Virgil–Alin Chirila, secretar de stat in MDRAP, care a prezentat rezultatele inregistrate pana in prezent de minister in procesul de pregatire a mandatului Romaniei pentru preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene (PRES RO), subliniind ca exercitarea acesteia constituie un proiect de tara care trebuie tratat cu foarte multa seriozitate.

Evenimentul este primul din seria unor viitoare intalniri ale grupurilor de lucru sectoriale care vor fi constituite pentru pregatirea mandatului Romaniei in vederea preluarii Presedintiei Consiliul Uniunii Europene, in primul semestru al anului 2019.


23 martie 2018

Viceprim-ministrul Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, s-a intalnit vineri, 23 martie, la sediul MDRAP, cu membri ai Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, care vor detine functiile de presedinti si vicepresedinti ai grupurilor de lucru ce vor fi active in pregatirea pentru detinerea mandatului Romaniei de Presedinte al Consiliului Uniunii Europene (PRES RO 2019).

in cadrul intalnirii, au fost discutate atat probleme organizatorice privind desfasurarea evenimentelor si stabilirea modului de colaborare, cat si prioritatile Presedintiei Romaniei in domeniile de competenta ale ministerului.
La intrevedere au mai participat Virgil-Alin Chirila, secretar de stat in MDRAP, precum si Camelia Coporan, secretar general adjunct.

Actualizat Luni, 14 Ianuarie 2019